Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je do danas 11 opština i gradova raspisalo javne pozive za subvencionisanje zamene stolarije, a da će do kraja meseca to učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti.

“Očekujemo još osam opština i gradova koji će sutra raspisati poziv ka gradjanima. Najvažnije je da neće biti povlašćenih, jer su svi kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave”, kazala je Mihajlović za RTS, a saopštilo je ministarstvo.

Ona je objasnila da je osnovni kriterijum energent koji se koristi za grejanje i da će u prednosti biti svi koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, električnu energiju, a kada je reč o izolaciji, uslov je da li postoji termo izolacija ili ne.

Dodala je da će gradjani koji nisu zadovoljni po završetku svih konkursa moći da se žale opštinskim komisijama, ali će i ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, kako bi se videlo da li procedure za naredne javne pozive mogu da se dodatno pojednostave.

Mihajlović je ponovila da će krajem novembra ili početkom decembra ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije i da očekuje da bar milion domaćinstava učestvuje u narednim godinama u ovom projektu.

Rekla je da očekuje da 3. septembra bude raspisan javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela. Država će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju gradjani”, rekla je Mihajlović.

Navela je da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola, ali da je administrativna procedura pojednostavljena i da se do solarnih panela “dolazi jednim korakom”.

“Gradjani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to EPS Snabdevanje, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu”, pojasnila je Mihajlović.