„Želimo da se povežemo i sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, BiH, a posebno sa Hrvatskom. Svi naši planovi kad je reč o snabdevanju gasom imaju i regionalnu dimenziju, jer samo ako smo povezani, možemo biti energetski bezbedni“, rekla je Mihajlović, objavilo je ministarstvo.

Ona je sa ambasadorom Hrvatske razgovarala o realizaciji zajedničkih projekata, unapredjenju saradnje dve države u oblasti energetike i izgradnji gasne interkonekcije.

Podsetila je da je Srbija započela gradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, navodeći da će taj prioritetni projekat iduće godine omogućiti da zemlja gas dobija i od drugih snabdevača.

„Pored LNG terminala u Grčkoj, Srbiji će biti dostupan i gas iz Kaspijskog regiona, odnosno Azerbejdžana, Srednjeg istoka, a u perspektivi i iz Istočnog Mediterana. Razgovarala sam nedavno i sa rumunskim ministrom o povezivanju naše dve države, spremamo ove godine projektno-tehničku dokumentaciju i plan je da naredne godine ta interkonekcija bude gotova“, kazala je Mihajlović.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim projektima koji bi potencijalno mogli da se realizuju i u elektroenergetici, kao i o sastanku dvoje resornih ministara i intenzivnijim razgovorima o regionalnom povezivanju i energetskoj stabilnosti i bezbednosti.

„Mislim da je u momentima u kojima se nalazi cela Evropa od suštinske važnosti da kao region ne stagniramo, već da razgovaramo o zajedničkim projektima koji će biti na dobrobit svih gradjana“. kazao je Biščević.

On je podsetio i na potpisani Memorandum o saradnji na unapredjenju železničkog saobraćaja, koji predvidja zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd–Zagreb, što će, naveo je, takodje doprineti boljoj saradnji Srbije i Hrvatske.