Ona je na televiziji Hepi rekla da u Srbiji postoje dokazane rezerve litijuma, bora, bakra, zlata i drugih sirovina.

“Vrednost mineralnih sirovina je 250 milijardi evra, a novi rudnici neće biti pokrenuti ukoliko ne budu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je bila u Gornjim Nedeljicama “jer je trebalo da razgovara sa ljudima koji žive tamo gde će, možda, jednog trenutka da se eksploatiše litijum”.

To što, kako je rekla, neki govore da je promašila selo, nije važno, već je važno je da ministar razgovara sa ljudima koji od raznih nadriekologa svakodnevno slušaju neistine.

“Ključno pitanje je da li ćemo iskoristiti činjenicu da smo bogati kritičnim mineralnim sirovinama i da li ćemo imati ne samo rudnik, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, ali samo pod uslovom da budu ispunjeni svi evropski i svetski standardi zaštite životne sredine”, rekla je ona.

Ministarka je ponovila da bi, u slučaju pokretanja rudnika, to bila podzemna eksploatacija, sa novim tehnologijama, bez isparavanja sumporne kiseline i bez tečnog otpada.

Istakla je da sve što se bude radilo mora da bude u skladu sa zakonima koji su uskladjeni sa EU.

“Ako sve tri studije pokažu da je sve u okviru tih standarda, onda ćemo raditi. Ukoliko pokažu drugačije, nećemo”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je glavna poruka svima da država neće uraditi ništa što je na štetu gradjana, životne sredine i ekonomije.

Ona je rekla da je obišla porodicu u Gornjim Nedeljicama sa četvoro dece koja živi od poljoprivrede i da su “naravno zabrinuti jer slušaju razne takozvane ekologe da će nestati čitav prostor na kojem žive, što je laž”.

“Istina je da je litijum nafta 21. veka i da želimo kompletan lanac proizvodnje – od rudnika, preko fabrike baterija, do fabrike električnih vozila. To će značiti povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za više od 25 odsto i više od 17 milijardi evra prihoda godišnje”, rekla je ona.

Ponovila je da nije potpisan nijedan ugovor sa kompanijom “Rio Tinto”, koja u Srbiji istražuje od 2004. godine, a da će o eksploataciji litijuma odluku doneti gradjani pošto budu završene sve studije o uticaju na životnu sredinu.

Ona je rekla da je kineska kompanija Zidjin u RTB Bor uložila 900 miliona evra i da rudarstvo nije samo pitanje eksploatacije i prerade rude već i briga o životnoj sredini.

“Mi u Srbiji imamo zeleni rudnik ‘Čukaru Peki’ u kome se primenjuju najnovije tehnologije, ‘Zidjin’ će samo u rekonstrukciju topionice uložiti više od 220 miliona evra”, rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da “Srbija ima šansu da postane prvi proizvodjač bakra i zlata u Evropi i da rudarstvo ima veliku priliku da podstakne ekonomski rast, a da je promenjen Zakon o rudarstvu, unošenjem obaveze da rudna renta ne bude jedina korist već da je obavezan i investicioni sporazum.

//