“Ukoliko ne dodje do brze reakcije medjunarodne zajednice i operacionalizacije njihovih saopštenja u konkretnim akcijama na severu Kosova, situacija će se pretvoriti u dugoročnu nestabilnost sa nepredvidljivim razmerama”, rekao je za agenciju Beta Mijačić, koji je koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35, na pitanje postoji li rešenje za sadašnju krizu na Kosovu.

On je naveo da je “trenutna situacija najveći test za KFOR koji mora odigrati ključnu ulogu u obezbedjivanju mira na severu Kosova, s tim što se ne treba zaboraviti da je KFOR vojna a ne policijska misija, samim tim nije realno očekivati da će oni obavljati policijske zadatke na ovom prostoru”.

Na pitanje da li je situacija bliže smirivanju ili sukobima, on je naveo da “Vlada Kosova najavljuje slanje policijskih službenika iz drugih, pretežno-albanskih sredina, na sever Kosova”. Svih ovih godina na severu nikada nisu patrolirali albanski policajci, uglavnom su to bili Srbi ili mešovite patrole. Otuda slanje albanskih policajaca na sever Kosova može biti uvod u katastrofu sa nesagledivim razmerama”, upozorio je Mijačić.

Kako je istakao, “iskreno se nadam da će postojati dovoljno razuma u Vladi Kosova i medju medjunarodnim partnerima da shvate kompleksnost ove situacije, pre svega odluke da se pošalju albanski policajci u većinske srpske sredine na severu Kosova”.

Komentarišući izlazak Srba iz kosovskih institucija, on je istakao da su “predstavnici Srba sa severa Kosova već duže vreme najavljivali izlazak iz kosovskih institucija, tako da ova odluka ne predastavlja iznenadjenje”.

“Podsetiću da su politički predstavnici Srba napustili institucije u Prištini nakon hapšenja Marka Djurića u martu 2018, a gradonačelnici četiri opštine su podneli ostavke nakon uvodjenja 100 odsto taksi na uvoz robe iz Srbije. Usled pritiska medjunarodne zajednice ove odluke su bile kratkotrajne a njihov efekat skoro neprimetan”, naveo je Mijačić.

On je naglasio da je “sada drugačija situacija, jer institucije napuštaju ne samo političari već i službenici, policajci, sudije i tužioci. Videćemo da li je ovo (dugo)trajna mera, i da li je Vlada Srbije spremna da podrži sve gradjane koji su ovim činom ostali bez posla”.

Podsetiću, dodao je Mijačić, da su na poziv Vlade Srbije, Srbi sa Kosova napustili kosovske institucije 2008, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

“Medjutim, iako je obećala, tadašnja vlada nije obezbedila finansijsku nadoknadu za ljude koji su napustili kosovske institucije i ostali bez primanja, tako da su mnogi od njih bili prinudjeni da se vrate nazad na stari posao. Videćemo kakva će biti reakcija ove vlade, da li postoji spremnost i finansijska sredstva koja će pratiti odluku Srba sa Kosova”, rekao je Mijačić.