Naučnici sa Univerziteta Kolorado u Bolderu izgradili su energetski efikasan mikročip sa dva jezgra koji se u radu oslanja na svetlosne zrake, prenosi agencija TeleTrader News.
Projekat je organizovan u saradnji sa Univerzitetom Kalifornija u Berkliju i Masačusetskim tehnološkim institutom.
Elektronsko-fotonski uredjaj veličine tri sa šest milimetara koristi talasnu dužinu infracrvene svetlosti od ispod jednog mikrona i ima širinu opsega od 300 gigabajta u sekundi, ekvivalentnu od deset do pedeset puta većoj gustini nego kod komercijalnih integrisanih kola, objavio je danas univerzitet.
“Integrisana kola zasnovana na svetlosti mogla bi da dovedu do radikalnih promena u arhitekturi mrežnih i računarskih čipova, s primenom u oblastima od smartfona preko superkompjutera do velikih data centara, gde su računarski arhitekti već počeli da rade na tom polju, u očekivanju da se pojavi ova tehnologija”, izjavio je asistent na Berkliju Miloš Popović.
Projekat je razvijen u saradnji s timom kojeg predvodi Radživ Ram, profesor elektrotehnike na Univerzitetu u Masačusetsu. Otkrića iz procesa razvoja tog čipa, koji ima 850 optičkih komponenti i 70 miliona tranzistora, doveli su do osnivanja dve startap kompanije.