“Isključivo poo nalogu Vlade Hrvatske ambasador Republike Hrvatske pri UN glasao je u Generalnoj skupštini UN protiv rezolucije kojom se poziva na trenutno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ovo “nije prvi put da Vlada o spoljnopolitičkim temama nije konsultovala predsednika države i tako krši svoju ustavnu obavezu sukreiranja spoljne politike Republike Hrvatske s predsednikom Republike”.

“U ovom delikatnom slučaju Vlada je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obeležila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava i tako nanela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske”, ocenjeno je u saopštenju.

Kabinet predsednika ocenjuje i da je “još opasnije to što je Vlada svojom odlukom nepotrebno kompromitovala nacionalnu bezbednost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnom ugrožavanju za šta će morati da snosi svu odgovornost”.

U saopštenju se ocenjuje da je Hrvatska trebalo da bude uzdržana prilikom glasanja, kao i većina država članica Evropske unije.

“Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštovanje humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o ličnim političkim interesima i pozicioniranju predsednika Vlade Andreja Plenkovića”, piše u saopštenju.

Takođe se ocenjuje da izbegavanjem dogovora o kadrovskim promenama u hrvatskoj diplomatiji Plenković “želi da zadrži postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge”.

Glasanje ambasadora u UN-u, bez prethodnih konsultacija i usaglašavanja s predsednikom države, dokazalo je, kako se navodi, da je Plenković “hrvatsku diplomatiju pretvorio u službu svojih poslušnika”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je danas saopštilo da je Hrvatska glasala protiv rezolucije UN kojom se traži humanitarno primirje u Gazi jer se u njoj ne spominje da je Hamas izvršio teroristički napad i pokolj civila u Izraelu.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja koja u Generalnoj skupštini UN u petak glasala protiv rezolucije koju su osudili Izrael i SAD kritikujući nepominjane Hamasa. Ta neobavezujuća rezolucija dobila je 120 glasova “Za”, 14 “Protiv” i 45 uzdržanih među 193 članice UN.