Milanović je ocenio da po Izbornom zakonu BiH Hrvati u BiH ne mogu birati svog člana Predsedništva, naglasivši da to treba menjati i “vratiti na fabričke postavke”.

“Ovo je država Hrvata, Srba i Bošnjaka ili Bošnjaka, Srba i Hrvata. Moraju biti ravnopravni. Moraju imati pravo izbora svojih nacionalnih predstavnika i to je tako. To možda nije idealno, ali je tako”, kazao je Milanović – preneo je sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

On je ocenio da u tom pogledu “HDZ nije napravila apsolutno ništa i neće napraviti”.

“Tu ću stati, jer sam u stranoj državi. Domovinski pokret, ako ih želi pritegnuti, može, ali očito ne žele, jer se ne žele baviti pravom državnom politikom i sistemom nacionalne bezbednosti, a odnosi sa BiH i status Hrvata su takođe pitanje nacionalne bezbednosti Hrvatske” – rekao je Milanović.

Ukazao je da time “ne misli na oružje i rat, jer je BiH mirna zemlja”.

Predsednik Hrvatske je ocenio da HDZ-ov predlog izmena Izbornog zakona BiH nije prošao i da se to neće ni desiti, dodavši da treba nametnuti temu promene Izbornog zakona BiH da bi se obezbedilo da Hrvati biraju svog člana Predsedništva BiH.

“Hrvatska je članica NATO-a i EU i to je prostor za pomoć drugima, pa i BiH”, naglasio je Milanović.

Milanović je posetu BiH počeo u tuzlanskom prigradskom naselju Husino, gde je pložio venac i zapalio sveću ispred Spomenika 115. brigadi Hrvatskog veća odbrane (HVO) Zrinski, a potom se sastao sa gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem.

Boravak u Tuzli je završio posetom Franjevačkom samostanu, gde se sastao sa gvardijanom Željkom Nikolićem.

Milanović je iz Tuzle otputovao u Brčko, gde će prisustvovati obeležavanju 32. godišnjice osnivanja 108. pešačke brigade HVO-a “Ravne Brčko”.