Milenković Kerković je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da “dok predstavnici vladajuće većine aplaudiraju premijerki (Ani Brnabić) i negiraju svoju odgovornost”, i dok se tvrdi da sistem nije zakazao, u Srbiji se nakon dva masovna ubistva dogodilo više od 65 teških krivičnih dela i nasilja, sa 20 žrtava i desetinama povređenih građana.

“Za to vreme čujemo od predstavnika vlasti da njihove odgovornosti nema, da je sistem funkcionisao, da nema ni odgovornosti medija koji promovišu kriminal i prostituciju i čuvaju režim za svoje profite i frekvencije. Nema odgovornosti ni REM-a, nema odgovornosti ni SNS obogaćene elite koja kreira vladajući moral u Srbiji, nema odgovornosti ni predsednika republike (Aleksandra Vučića) koji je nekoliko dana pre ovih stravičnih zločina priznao da je on naredio rušenje u Savamali”, rekla je Milenković Kerković.

Podsetila je da su među krivičnim delima koja su se dogodila u Srbiji nakon 4. maja i “napadi sekirama, čekićima i lopatama”, a da se napadaju i zlostavljaju najslabiji, žene, deca i devojke, da je bilo i tri napada sa smrtnim ishodima na starije osobe.

“Mere vlasti poput razoružanja ne mogu da spreče ono zlo koje u ljudima počiva nakon decenije života u nasilju”, rekla je Milenković Kerković.

Ona je nvela da od vlasti kao odgovor na tragedije građani dobijaju zataškavanje i “poklič poziva na skup za koji se bina već montirala ispred ulaza u Narodnu skupštinu, gde će se opet prisilno naterati 2.200 vozaca da u Beograd dovedu 200.000 nateranih tapšača koje će obezbeđenje držati u obruču”.

“Širom Srbije otkazane su ekskurzije, sportske manifestacije, direktori škola prave spiskove ucenjenih nastavnika, radnici lokalnih uprava i komunalnih preduzeća se prisiljavaju da dođu na ovaj skup (26. maja), umesto građanima pružaće usluge svom predsedniku. Umesto ostavki koje smo tražili od REM-a, REM je učinio nešto drugo, juče je Informeru, trovaču tabloidu čuvaru režima, dao saglasnost za osnivanje televizije, i to bez elaborata koji je dužan da da”, kazala je Milenković Kerković.

Ona je ocenila da “mere Vlade ne pogađaju suštinu i uzrok nasilja koje ključa u Srbiji, već se bave represijom koje će naselje pojačati”.

“Sada je vreme da Vlada preda mandate, da Srbija pokuša da nađe način za obnovu institucija. U Srbiji ne ubija oružje, već neznanje i nasilje koje je Srpska napredna stranka posejala za deset godina kao zlo seme”, rekla je Milenković Kerković.

Kazala je da Dveri zahtevaju ostavku čitave vlade, a ne samo odgovornih ministara i premijerke.

“Zahtevamo ostavku Aleksandra Vučića, smenu REM-a, oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku, ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, i prelaznu Vladu sačinjenu od stručnjaka koja će umesto represivnih uvesti preventivne mere. Vlast se nalazi u legitimacionoj krizi i jedino rešenje su izbori”, zaključila je Milenković Kerković.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *