Mihajlović je agenciji Beta kazao da predsednik Srbije u pregovorima s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i međunarodnim posrednicima ne bi trebalo da odstupi od zahteva za formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) koja je dogovorena prvim Briselskim sporazumom i zaustavljanjem represije prema srpskom narodu od strane kosovske policije.

“Vučić bi naneo veliki poraz Srbima na Kosovu ukoliko bi odstupio od ova dva zahteva. Nisam siguran da bi se Srbi odazvali njegovom pozivu da izađu na izbore i da se vrate u kosovske institucije ako prethodno ne bi došlo do formiranja ZSO i povlačenja specijalne policije sa severa Kosova”, ocenio je Mihajlović.

U četvrtak, 14. septembra, u Briselu će se održati nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visoko-političkom nivou u prisustvu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Planirano je da Borelj i specijalni evropski izaslanik Miroslav Lajčak prvo održe odvojene razgovore s Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, a nakon toga će uslediti trilateralni sastanak.

“Na sastanku će biti reči o primeni Sporazuma na putu normalizacije, kao i o aktuelnim pitanjima”, navodi se u saopštenju EU.