On je tako odgovorio na pitanje TV Insajder da li je za njega prihvatljiv predlog o tom referendumu poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića.

Kazao je da bi voleo da Aleksić “definiše to pitanje” i postavi ga, kako je kazao, “u formi u kojoj su ga postavili”, te podsetio na referendumsko pitanje iz 1998, uoči bombardovanje 1999.

“Nisu nas (1998) pitali da li želimo da budemo bombardovani najnovijim raketama. Pitanje je bilo: ‘Da li želite da se strane trupe mešaju u rešenje kosovskog pitanja?'”, naveo je on.

Narodna stranka podnela je juče predsedniku skupštine Srbije Vladimiru Orliću inicijativu za sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o održavanju obavezujućeg referenduma o evropskom predlogu za Kosovo.

Inicijativu je podneo šef poslaničke grupe te stranke Miroslav Aleksić koji je kazao da će u slučaju da Orlić odbije zahtev, Narodna stranka krenuti da prikuplja potpise građana za održavanje referenduma.

“Predložili smo skupštini da referendumsko pitanje glasi: ‘Da li podržavate prihvatanje i sprovođenje Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa ‘Kosova’ i Srbije, takozvanog nemačko-francuskog predloga – DA ili NE”, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

Na predlog tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, skupština Srbije raspisala je 7. aprila 1998. referendum o međunarodnom posredovanju u sukobu na Kosovu i Metohiji.

Referendumsko pitanje je glasilo:”Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji? ” a na izjašnjavanju 23. aprila 1998. protiv su bila 94,73 glasača.

Milivojević je, govoreći o evropskom predlogu za Kosovo i Srbiju, naveo da se DS protivi i sporazumu i načinu na koji je opostignut.

“Jedan čovek je deset godina sebe predstavljao najboljim mogućim takmacem na međunarodnoj političkoj sceni…Kako je moguće da vodite najbolju moguću politiku a kažete da je Srbija u najgoroj mogućoj poziciji”, upitao je on.

Milivojević je rekao da “jedan čovek” ne može van ustavnih ovlašćenja da vodi spoljnu politiku.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *