Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da je “mnogo i jedan (Slavko) Ćuruvija”, koji je ubijen zbog posla kojim se bavio, i da ta stranka neće dozvoliti “da bilo koji novinar bude izložen progonu i zastrašivanju zato što časno i odgovorno obavlja svoj posao”.

Milivojević je na konferenciji za novinare ispred Policijske uprave u Kragujevcu podsetio da je na vlasti isti čovek koji je, kada je bio ministar informisanja izgovorio rečenicu “kad-tad osvetiću se Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni telegraf”, i da se zna kako se to završilo.

On je rekao da je novinar Milan Nikić izložen zastrašivanju samo zato što profesionalno i odgovorno obavlja svoj novinarski posao.

“Novinar Milan Nikić je prozor u medijskom mraku Srbije vazda okrenut ka istini. Svaki novinar koji objektivno i nepristrasno izveštava u ovom trenutku iz Srbije, koji se trudi da pravovremene informacije dostavi gradjanima Srbije je svetionik koji treba slediti, koji razgoni medijski mrak u kome se nalazimo”, rekao je Milivojević.

Milivojević je naveo da je Nikić pre nekoliko dana primetio da se ispred njegovog stana nalazi nepoznati muškarac koji je 40 minuta posmatrao njegov stan iz automobila, a kada je Nikić izašao iz stana sa kamerom, nepoznata osoba se udaljila, da bi zatim u taj automobil ušla još jedna osoba.

Prethodno je na protestu nezadovoljnih radnika “Vodovoda” Nikić bio pozvan od strane nepoznate osobe da mu priđe i “nešto razjasni”.  

Milivojević je ocenio da pretnje Milanu Nikiću, televizijama N1 i Nova S, listu Danas, “dolaze orkestrirano”, nakon što je premijerka Ana Brnabić na televiziji sa nacionanom frekvencijom ove medije označila kao antidržavne, tajkunske koji rade protiv interesa Srbije, “samo zato što su se usudili da postave pitanje šta je to Aleksandar Vučić potpisao u Briselu”.

Poslanica DS Dragana Rakić je rekla da pritisak na kragujevačkog novinara vidi kao nastavak kampanje koja duži niz godina traje u Srbiji protiv svakog novinara koji “časno pošteno, profesionalno radi svoj posao”.

“To je jedna smišljena i kooridinisana akcija čiji je centar u stvari Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS), pošto znamo da su mediji u Srbiji pod izuzetnom režimskom kontrolom (predsednika Srbije i SNS) Aleksandra Vučića”, rekla je Rakić.

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) iz Kragujevca Dalibor Jekić je podsetio da je ovo sedmi napad za poslednje tri godine na dopisnika N1 iz Kragujevca Milana Nikića, za koga je rekao da “izveštava objektivno, a to najviše smeta aktuelnoj vlasti”.

Poslanik stranke Zajedno iz Kragujevca Nikola Nešić je izrazio podršku novinaru Nikiću i ocenio da, kada ne bi bilo “tako hrabrih i smelih novinara u Srbiji niko ne bi mogao da čuje šta se u stvari događa”.