“Ukrajinska zastava ili zastave na zgradama kulturnih institucija nisu tu po naređenju ministra. Same institucije smatraju da je podrška Ukrajini važna i ponosim se njima. Narodni muzej je takodje mesto koje ima simbolični značaj i u našoj istoriji borbe za slobodu. Na kraju krajeva tragovi metaka na fasadi su ostatak ‘bratske pomoći’ sovjetske okupatorske vojske koja je na muzej pucala (1968. godine)”, kazao je Baksa.

On je za portal Seznam Zpravi rekao da nije istina da su na zgradi Narodnog muzeja ukrajinski simboli i da nema čeških.

“Posle renoviranja obnovljeni su jarboli ispred zgrade i na njima su češke zastave. Baner u ukrajinskim bojama bi na Narodnom muzeju kao podsećanje na podršku Ukrajini trebalo da ostane”, kazao je Baksa.

Kao i ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan odmah u subotu, i Baksa je danas naglasio da svako ima pravo da protestuje i demonstrira protiv vlade i iznosi svoja mišljenja, ali da je neprihvatljivo da masa ljudi nasilno pokušava da upadne u zgrade javnih institucija.

Na nasilni upad mase u zgradu Narodnog muzeja, dok su u njemu bili turisti, i uklanjanje ukrajinske zastave pozivali su organizatori demonstracija na kojima se oko 20.000 Čeha okupilo na Vaclavskom trgu. Zvanično taj skup protiv vlade organizovala je nova protestna vanparlamentarna radikalna stranka Pravo Poštovanje Stručnost (PRO) pod parolom Češka protiv bede.

Na protestu su se čuli i zahtevi da Češka prestane da pomaže Ukrajini, posebno da ne šalje oružje, i optužbe na račun vlade premijera Petra Fijale da navodno više brine za Ukrajince nego za Čehe.

Masu nekoliko stotina demonstranata koji su posle zvaničnog kraja demonstracija na Vaclavskom trgu prešli na njegov vrh skandirajući “skinite tu krpu” i pokušali silom da upadnu u zgradu i strgnu ukrajinski baner izgurala je policija, 20 demonstranata uhapsila, a trojica policajca su povređena.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan zatražio je od organizatora da se distanciraju od tog nasilnog dela demonstracija i da tako pokažu da demonstracije protiv vlade i njenih ekonomskih odluka nisu samo obična prikrivena proruska provokacija.

“Pokušavam da objašnjavam ljudima da pomoć Ukrajini nema veze sa ekonomskim problemima sa kojima smo suočeni. Upravo suprotno, neke neprijatne ekonomske posledice kao porast cena energenata su izazvane agresijom ruskog predsednika Putina”, kazao je ministar kulture Baksa.

Usputna žrtva subotnjih demonstracija je i dekan Privrednog fakulteta Ekonomskog univerziteta u Pragu Miroslav Ševčik koga su rektor univerziteta i studenti pozvali da podnese ostavku zbog toga sto je bio u masi koja je silom pokušavala da upadne u Narodni muzej.