Ministar Mali je istakao da uprvih devet meseci Srbija ima bolji fiskalni rezultat za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara, i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, kada je reč o drugim makroekonomskim rezultatima, Mali je istakao da je u prvoj polovini ove godini ostvaren privredni rast od 7,6 odsto, kao i da je Ministarstvo finansija za ovu godinu povećalo projekciju rasta BDP-a na sedam odsto, ali da veruje da je moguće dostići još veće stope.

Ministar Mali je istakao da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što kako je ocenio „govori o posvećenosti i ozbiljnosti Republike Srbije ovom aranžmanu“.

Sagovornici su razgovarali i o budžetu za 2022. godinu, koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nadje u drugoj polovini meseca novembra, kako bi bio usvojen do kraja tog meseca.

Jan Kes Martejn se saglasio da su rezultati bolji nego što su očekivali u aprilu ove godine, te da se privreda dobrom dinamikom oporavlja.

Razgovori u okviru aktuelne misije koja će trajati do 22. oktobra, u toku ove nedelje održavaće se onlajn, dok će sledeće nedelje predstavnici MMF-a posetiti Beograd.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.