“Predao sam sve informacije Tužilaštvu BiH koje su mi dostavile bezbednosne agencije o Šmitovoj naoružanoj pratnji i nezakonitostima koje su radili od trenutka stupanja na teritoriju BiH”, rekao je Nešić novinarima pošto je lično predao dokumentaciju Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Naveo je da očekuje da se “neke stvari isteraju na čistac, da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa pravilima i postupa sa dokazima, ili je fontana želja koja ispunjava Šmitove želje”.

Nešić je ponovio stav zvaničnika iz Republike Srpske da je Šmit nelegalno imenovan za visokog predstavnika u BiH i da je njegovo obezbeđenje u BiH nelegalno unelo naoružanje (duge cevi).

“Prema svim dokazima koje smo prikupili, a nastavićemo da radimo u tom pravcu, nije legitiman visoki predstavnik u BiH. Očekujem Tužilaštvo da formira predmet protiv njega”, naveo je on.

Govoreći zašto je baš danas predao informacije Tužilaštvu BiH o Šmitu, on je rekao da je “čuo da Tužilaštvo nije zaprimilo informacije o boravku Šmita u BiH, što ga je iznenadilo, jer je očekivao da će Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti formirati predmet pod nazivom ‘Kristijan Šmit'”.

Nešić je najavio da će danas u 13 časova biti u Sudu BiH da pruži podršku predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji bi tada trebalo da se izjasni o krivici po osnovu optužnice Tužilaštva BiH koja ga tereti za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Banjalučki mediji navode da će se pred Sudom BiH okupiti više stotina Dodikovih pristalica, da bi ga podržali na početku sudskog procesa protiv njega.