Na sastanku su bili gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, ambasador Italije Luka Gori, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, v.d direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović i direktor Data Cloud Technology-ja Danilo Savić.

“Inovacioni distrikt u Kragujevcu, čija izgradnja je planirana programom ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’, predstavljaće jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, na 4,5 hektara. Ideja je da postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi” – rekao je Jovanović, saopštio je njegov kabinet.

U prvoj fazi se gradi objekat od 4.700 kvadratnih metara i skoro 10.000 kvadratnih metara garaža, a u konačnoj fazi biće izgrađeno skoro 62.000 kvadratnih metara prostora za rad i još 23.000 kvadratnih metara garaža.

“Distrikt je zamišljen kao kreativno-inovativni, digitalni centar s posebnim sadržajima, gde će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce i po tome je jedinstven u Jugoistočnoj Evropi” – rekao je Jovanović.

Rekao je da se u okviru programa “Skok u budućnost – Srbija 2027” radi na daljoj modernizaciji i digitalizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu izgradnjom “Bloka 2” kapaciteta 16 megavata.

“Evropska unija je veoma fokusirana na digitalnu tranziciju, to je revolucija koja se dešava širom sveta, u Evropi i u Srbiji, a mi želimo da budemo uz Srbiju u sprovođenju te revolucije u narednim godinama”, rekao je ambasador Žofre.

Istakao je da je Srbija već deo programa “Digitalna Evropa” i da je u inicijativi za računare visokih performansi, a sada postoji Plan rasta koji je tu da poveća integraciju Zapadnog Balkana u Jedinstveno tržište EU.

“Jačanje kapaciteta i digitalizacija će biti veliki prioritet ovog Plana rasta”, rekao je Žofre.