Ministar za ljudska i manjinska prava, Tomislav Žigmanov rekao je novinarima u Palati Srbija, gde je bila sednica Saveta za praćenje primene preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, da je danas “nastavljena tradicija saradnje jer nam je i cilj zajednički: primena međunarodnih normi na koje smo obavezni što omogućava bolji život građana”.

On je rekao da razmena informacija i mišljenja unapređuje saradnju u nalaženju zajedničkih, održivih rešenja “za zastoje u realizaciji preporuka” UN.

Objasnio je da Savet za praćenje primene preporuka UN ima mogućnost da pokreće inicijative, koordinira rad institucija da bi se našla najefikasnija rešenja za primenu standarda u oblasti ljudskih prava.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji, Fransoaz Žakob, naglasila je da je važno da Srbija u potpunosti primenjuje zakone jer se samo tako ostvaruju opipljivi rezultati u praksi.

“Apelujemo na političare i verske vođe da podrže ljudska prava u svim oblastima, kao što su rodna ravnopravnost, sprečavanje govora mržnje, prava LGBT i druga”, navela je Žakob.