“Veoma je bitno da oni mogu da predstavljaju most koji mi moramo da imamo sa Azijom. Zemlje koje su naši prijatelji, zemlje koje nas podržavaju i gde moramo da radimo na negovanju prijateljskih odnosa”, rekao je Dačić.

Dačić je u Kirgistanu, a postiće i Uzbekistan i Tadžikistan, izjavio da je značajno jačanje prisustva Srbije u regionu Centralne Azije.

“Ovo je prva u istoriji poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kirgistanu”, izjavio je Dačić u Biškeku posle razgovora sa svojim kolegom Ženbekom Kulubajevim i s predsednikom Kirgistana Sadirom Žaparovim.

Te razgovore je ocenio kao “veoma korisne” za razvoj saradnje, posebno u odbrani i vojnoj industriji, zatim u obrazovanju, kulturi i nauci, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da će zajednički raditi na uspostavljanju mešovite ekonomske komisije, jer je trenutna trgovinska razmena “skromna”.

“Njihovi stavovi su i dalje veoma čvrsti, oni kažu da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije”, izjavio je šef diplomatije Srbije.

Ministar je rekao da je kirgiskom predsedniku Žaparovu preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov poziv za posetu Srbiji, a najavio da će ministar Kulubajev posetiti Beograd ove godine.