On je izjavio da je današnji dijalog pod nazivom – “Kako do rodno osetljivog jezika”, prvi u takvom nizu, kako bi se odgovorno i transparentno o tome govorilo, pa su pozvane sve zainteresovane strane – predstavnici države, akademske zajednice, nevladine organizacije.

Podsetio je da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti donet pre dve godine i da je predviđeno da odredbe, koje se odnose na rodno osetljivi jezik, budu u primeni za godinu i po dana, što je “sasvim dovoljno vremena” da se reše dileme.

Mada je pitanje rodno osetljivog jezika izazvalo velike polemike u javnosti, on je potvrdio da nije predviđena sankcija za nesprovođenje tog zakona ali će svakako postojati monitoring.

Šefica kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović izjavila je da zakon propisuje “niz obaveza za organe javne vlasti, obrazovne institucije i institucije javnog informisanja”.

“Rodno osetljiv jezik promoviše ravnopravnost između muškaraca i žena. Moramo da se zalaženo za apsolutnu vladavinu prava i sprovođenje zakona ne može biti upitno, mi možemo da razgovaramo zajedno na koji način, u kojim rokovima i kako možemo da osiguramo da sve zainteresovane strane imaju zajednički pristup. Nadam se da oko vrednosti nama dileme”, navela je Rikanović.