Ministarka je na RTS-u rekla da jedan od delova potpisanog Memoranduma predstavlja i prisustvo kompanije Bi-Dži-Aj na Bio 4 kampusu te da je ova kompanija u Srbiji otvorila jedan centar za bioinformatiku i dogovorila saradnju sa fakultetima Beogradskog univerziteta.

Ministarka Begović je rekla da saradnja sa ovako velikim kompanijama, ali i istraživačkim centrima, koji diktira razvoj novih tehnologija u ovom slučaju sekvencioniranje DNK, omogućava da Srbija u naučnom smislu napravi jedan veliki korak napred.

“Veoma je bitna razmena podataka jer je to osnova za razvoj novih lekova. Bez podataka više nema ni nauke, a ni medicine”, navela je ministarka.

Begovićeva je rekla da je država izgradila fantastičnu infrastrukturu za čuvanje podataka, a to je centar u Kragujevcu.

“Radimo na tome da naši genetski podaci idu u našu bazu podataka i da su oni potpuno sigurni. Građani mogu da budu potpuno sigurni da smo uradili sve da naši genetski podaci ostaju u našoj zemlji i da mi upravljamo njima”, rekla je ministarka.

Kada je reč o Bio 4 kampusu, rekla je da je početak godine predviđen za njegovu izgradnju, a da je trenutno u toku priprema dokumentacije za građevinsku dozvolu.

Izgradnja BIO4 kampusa najavljivala je ranijih godina premijerka Ana Brnabić koja je rekla da bi njegova izgradnja trebalo da počne u prvoj polovini 2023. godine, a useljenje se očekuje u prvoj polovini 2025. godine.