Kako se navodi u saopštenju ministarstva rudarstva i energetike, Đedović je na sastanku ukazala da se energetski sistemi širom sveta suočavaju sa velikim izazovima, pre svega zbog rasta cena energije i energenata.

“Kako bismo osigurali energetsku bezbednost u narednim godinama, intenzivno radimo na izgradnji i planiranju novih energetskih kapaciteta”, rekla je Đedović i dodala da je u realizaciji planova Srbija otvorena za saradnju sa međunarodnim institucijama, ali i privatnim sektorom.

Ministarka je navela da su u pripremi strateški planovi kako bi Srbija povećala učešće obnovljivih izvora energije i približila se ciljevima Zelene agende Evropske unije.

“U tom smislu dobrodošli su nam primeri dobre prakse”, istakla je miistarka i dodala da iskustvo Norveške u mnogome može doprineti ubrzanju puta Srbije ka klimatskoj neutralnosti.

Andreas Bjeland Eriksen je rekao da je Norveška važan partner Evrope u vreme teške energetske krize i da je povećala izvoz gasa kako bi se odgovorilo na potrebe evropskih potrošača.

“Norveške kompanije su zainteresovane za saradnju sa Republikom Srbijom u oblasti obnovljivih izvora energije, a imaju bogato iskustvo u primeni naprednih tehnologija balansiranja energijom. Nordijski model saradnje može poslužiti kao dobar primer za energetsku saradnju na Zapadnom Balkanu”, poručio je Eriksen.

Sastanku u ministarstvu rudarstva i energetike prisustvovao je i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jorn Eugen Jelsta.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *