Jelen je danas saopštila da se “situacija stabilizuje” i da ” američki bankarski sistem ostaje zdrav”.

Američki bankarski sistem uzdrmalo je zatvaranje banke Silicijumske doline 10. marta, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svetske finansijske krize kolabirao Vašington Mjučual (Washington Mutual).

Sredstva Banke Silicijumske doline zaplenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je dovelo do opšte navale.

Da bi se sprečili dalji kolapsi u finansijskom sistemu, 11 najvećih američkih banaka prošle nedelje je poslalo sredstva Frst republik Banci (First Republic) sa sedištem u San Francisku.

Vlada SAD je, navodi Asošiejted pres, sada odlučna da povrati poverenje javnosti u bankarski sistem i da spreči nova previranja.

Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti pokrenuli su istragu o kolapsu banke u Silicijumskoj dolini, a predsednik SAD Džozef Bajden je pozvao Kongres da ojača pravila o nadzoru regionalnih banaka i da nametne strože kazne osobama koje su rukovodile propalim bankama.

Jelen u svojim komentarima kaže da je intervencija vlade bila neophodna da bi se “zaštitio širi bankarski sistem” i da bi moglo biti potrebno više napora za spasavanje.

“Slične akcije bi mogle biti opravdane ako korisnici počnu da podižu svoje depozite”, rekla je ona.

Jelen je ranije izjavila da savezna vlada neće pomoći banci Silikonske doline koja je bankrotirala, ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

Britanski ogranak kalifornijske Banke Silikonske doline prodat je banci HSBC uz posredovanje britanske vlade i Banke Engleske.