Ona je prilikom posete Novom Pazaru, tokom koje su svečano započeti radovi na izgradnji toplane na biomasu, obišla i trasu razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Tutin koja prolazi kroz ovaj grad gde je, kako je rekla, zatekla nekoliko radnika, bez nadzornog organa.

“Zaista sam razočarana što nikog nema na gradilištu, što za sve ove godine, od 2011. godine, govorimo o 10 odsto fizičke realizacije ovog gasovoda. Nisam zadovoljna, sačekaću da se završe izbori 3. aprila, nakon toga ću doći ovde, biću u Novom Pazaru, živećemo ovde neko vreme i obilazićemo sve vreme, svaku tačku gasovoda, dok ona ne bude bila gotova”, obećala je Mihajlović 28. februara.

Na pitanja radija Sto plus da li će Mihajlović ispuniti obećanje i kada će ponovo obići radove, iz pres službe Ministarstva rudarstva i energetike odgovorili su nam da će “nastaviti da prati radove na ovom projektu i u narednom periodu, u cilju njegove što efikasnije realizacije”.

“Od obilaska gradilišta i posete potpredsednice Vlade Novom Pazaru prošlo je 50 dana za koje vreme je raščišćeno oko 30 kilometara terena na trasi gasovoda, izvršeno zavarivanje 20 kilometara cevi, dopremljeno na trasu više od 27,5 kilometara cevi i pripremljeno još više od 10,5 kilometara trase za izvođenje radova”, naveli su iz tog Ministarstva.

Gasovod Požežina

Dodali su da je, poređenja radi, u trenutku obilaska gradilišta bilo zavareno 12,5 kilometara cevi, a na trasu dopremljeno 10,3 kilometra cevi.

Mihajlović je tokom posete Novom Pazaru podsetila da je razvodni gasovod Aleksandrovac – Kopaonik – Novi Pazar – Tutin dug 123 kilometara i da je vredan 52 miliona evra za šta je država Srbija dala garancije.

Prvi sporazum o njegovoj izgradnji potpisan je još 2011. godine, a investitor “Srbijagas” je 2015. godine podigao kredit za izvođenje radova.

“Napraviću paralelu, država je 1. januara 2020. godine završila Balkanski tok, dužine 400 kilometara, za dve godine. A ovde imamo investitora, javno preduzeće koje državu posmatra kao ‘kasicu prasicu’”, rekla je Mihajlović.