O novoj garantnoj šemi, koja treba da preduzećima u Srbiji pomogne da rastu, otvaraju nova radna mesta i očuvaju poslovanje i u teškim vremenima, danas je razgovarao ministar finansija Siniša Mali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil, objavilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, oni su razgovarali o unapređenju ekonomskih odnosa, kao i mogućim daljim vidovima zajedničke saradnje dve zemlje u različitim oblastima.

Mali je Hila upoznao sa makroekonomskim rezultatima koje je naša zemlja postigla, naglašavajući da smo ekonomski jaki i stabilni.

Hil je pohvalio postignute makroekonomske rezultate, ukazujući da SAD žele da Srbija uspe, da bude još jača i otpornija.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na inicijativu Otvoreni Balkan i složili da je ova inicijativa dobra prilika za bolju povezanost, lakše kretanje ljudi i roba, nova radna mesta.

Mali i Hil su razgovarali i o infrastrukturnim projektima, sa posebnim osvrtom na Moravski koridor.

Ministar je ukazao i da aktuelna svetska kriza nije zaustavila velike infrastrukturne projekte koji su važni za rast srpske ekonomije, uz napomenu da je Moravski koridor, na čijoj izgradnji radi američki konzorcijum, od izuzetnog značaja.

Sagovornici su ocenili da je saradnja dve zemlje na visokom nivou i kao primer naveli kompanije koje investiraju u Srbiji poput NCR-a, a ambasador Hil je ukazao da Srbija ima dobre kadrove i stručne, mlade ljude, navedeno je u saopštenju.