On je na Tviteru istakao i da će Republička građevinska inspekcija poslati zahtev lokalnoj samoupravi Tutina da dostavi kompletnu dokumentaciju iz predmeta izdavanja građevinske dozvole.

“Ovaj objekat postoji devet godina i verovali ili ne tada im je izdata građevinska dozvola od strane Opštine. To im nije bilo dovoljno pa su izgradili više, pa je sada zgrada bespravna”, napisao je Vesić reagujući na reakcije korisnika koji su videli zgradu na snimcima poplave u Tutinu.

Dodao je i da je za izdavanje građevinske dozvole, kao i za bespravnu gradnju nadležna lokalna samouprava, a da “ne može da veruje” da postoji saglasnost Srbijavoda za izgradnju takvog objekta, ali da će proveriti.

Pitanje zgrade podignute iznad Vidrenjaka pokrenuo je predsednik resornog odbora za zaštitu životne sredine Narodne stranke Aleksandar Anđelković koji je zatražio objašnjenje kako je moguće da se u koritu bujične reke izgradi objekat, na parceli koja je u vlasništvu “Srbijavoda”.

Zatražio je da odgovorni projektant pred komisijom Inženjerske komore Srbije javno odbrani projekat, da se pribave sva dokumenta i saglasnosti za izgradnju, kao i da se pokrenu krivične prijave protiv svih odgovornih, ukoliko se utvrdi da je došlo do kršenja zakona i ugrožavanja bezbednosti građana i životne sredine.

“Uklanjanje objekta, vraćanje korita reke u prvobitno stanje, nadoknada štete svima koji su štetu pretrpeli, oduzimanje licenci za rad na najmanje 10 godina svim učesnicima. Ako se utvrdi da je sa umišljajem i organizovano, onda i zatvorske kazne”, napisao je Anđelković.

Dodao je i da su “šipovi temelja zgrade pobijeni u major korito, koje služi za proticaj velikih voda”, zbog čega je ono bilo blokirano, a samim tim i “poplava neizbežna”.

“Za ovakve stvari nije dovoljno da posledice snosi pojedinac, odnosno, investitor ovog sumanutog projekta, već svi u lancu nadležnosti, od inspekcija do predsednika Opštine i direktora Srbijavoda”, napisao je Anđelković.