Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Kina je odluku da snizi diplomatske odnose sa Litvanijom na nivo otpravnika poslova donela u nedelju pošto je vlada Litvanije u četvrtak odobrila osnivanje „tajvanskog predstavništva u Litvaniji“ kršeći princip „jedne Kine“.

Džao je istakao da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odbrani nacionalni suverenitet, teritorijalni integritet i suštinske interese.

Upitan da li će Kina prekinuti odnose sa Litvanijom zbog nedavnog poteza, Džao je rekao da je na Litvaniji da li će se držati starog puta ili će ispraviti grešku konkretnim akcijama.

Džao je takodje osudio primedbu portparola Evropske komisije koji je izjavio u nedelju da EU ne smatra osnivanje tajvanskog predstavništva u Litvaniji kao kršenje principa „jedne Kine“.

Džao je rekao da je ta primedba zanemarila činjenice i obećanje iz 1975. godine od kada su dve strane uspostavile diplomatske odnose.

Tadašnji potpredsednik Komisije Evropske ekonomske zajednice Kristofer Soms tokom posete Kini je potvrdio da ta zajednica nema nikakve zvanične odnose sa Tajvanom niti ima bilo kakve sporazume sa njim, rekao je Džao, ističući da su relevantne primedbe portparola EU prekršile te obaveze.