“Povodom netačnih i zlonamernih informacija u pojedinim medijima, Ministarstvo rudarstva i energetike podseća da će cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za osam odsto, a cena gasa za 11 odsto. Svako dovodjenje gradjana u zabludu je nedopustivo”, navedeno je u saopštenju.
Kada je u pitanju cena električne energije, na nju, kako je navedeno, ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene.

Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima, navelo je Ministarstvo.

Dodaje se da u osam odsto, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage.

“Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će gradjani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara”, navelo je Ministarstvo.

Podsetilo je da je poslednja korekcija cene gasa bila 1. jula 2022. godine, a da je prelazak na novi sistem obračuna potrošnje stupio na snagu 1. oktobra 2022. godine i uzeo u obzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijenta prevedene u kilovat sate pri čemu niko nije oštećen promenom sistema obračuna.

U suprotnom, kako je navedeno, poskupljenje o kojem pišu pojedini mediji već bi bilo na računima.

“I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti gradjane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i medju najnižim u Evropi”, navelo je Minisarstvo.