Povodom zabrinutosti nekih zemalja članica Svetske trgovinske organizacije (STO) da u Kini postoji „poseban tretman“ za državna preduzeća, zamenik kineskog ministra trgovine Vang Šouven rekao je juče novinarima u Pekingu da njegova zemlja trenutno promoviše reforme mešovitog vlasništva državnih preduzeća, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Dodao je da je udeo firmi sa mešovitim vlasništvom medju vodećim državnim preduzećima prešao 70 odsto.

Vang je rekao da su državna preduzeća nezavisni tržišni subjekti „sa samoupravljanjem i samofinansiranjem, koji učestvuju u fer tržišnoj utakmici, bez priloženih preferencijalnih politika“.

Pojedine članice STO izrazile su zabrinutost tokom najnovije revizije kineske trgovinske politike u toj organizaciji, sprovedene 20. i 22. oktobra u okviru redovnog procesa koji se odvija svake tri godine.

Otkako je postala članica STO 2001. godine, Kina je primila devet tranzicionih pregleda i osam pregleda trgovinske politike, najviše medju članicama, kazao je Vang.

Naveo je da mehanizam revizije STO igra važnu ulogu u obezbedjivanju transparentnosti trgovinskih politika članica i promovisanju nesmetane operacije multilateralnog trgovinskog sistema. //