Ministarstvo za brigu o selu objavilo je da je danas raspisan javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije, koji traje do 3. septembra ove godine.

“U selima Srbije danas je pitanje kako stići iz jednog u drugo selo, kako stići do prvog grada – u školu, kod lekara, do opštinskog ili poštanskog šaltera. Potrebe su realne i svakodnevne, a razdaljine male, ali naizgled nepremostive. Ovo je prvi korak da približimo stanovnicima sela ono što je na dohvat ruke u većim mestima, a što su potrebe svih nas”, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić povodom raspisivanja konkursa.

Podseća se da program predvidja dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva koji će služiti isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko, odnosno opštinsko sedište.

Podnosilac prijave na javni konkurs mogu biti lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, a maksimalan iznos sredstava za ove namene po jednoj prijavi je sedam miliona dinara.

Za ovaj program u budžetu Srbije opredeljeno je 120 miliona dinara.

Istaknuto je da se njegovom realizacijom rešavaju osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva, sa ciljem omogućavanja kvalitetnijeg života u ruralnim sredinama, bolje povezanosti i zadovoljenja potreba stanovništva administrativnog, obrazovnog i medicinskog karaktera.