Ministri sedam najbogatijih liberalnih ekonomija takođe su izrazili “zabrinutost” jer Kina primenjuje “vantržištnu politiku i praksu” kojima se “nanosi šteta radnicima, industrijama i zajedničkoj ekonomskoj snazi zemalja” G7.

Američka ministarka finansija Džanet Jelen je pozvala G7 da formira “jasan i ujedinjen front” naspram “prekomernih industrijskih kapacitetita” Kine kojima se stvara “makroekonomska neravnoteža” i pozvala zemlje da pripreme “odgovor” na to.

Ministri finansija G7 nameravaju da nastave da” nadgledaju potencijalne negativne efekte preteranih kapaciteta” Kine i planiraju da preduzmu mere da bi se poštovali ravnopravni uslovi konkurencije u skladu sa Svetskom tržištnom organizacijom” – piše u nacrtu saopštenja.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer takođe je danas pozvao G7 da napravi jedinsgtven front radi zaštite svojih industrijskih interesa od Kine, upozorivši ipak da treba izbeći trgovinski rat.

Zapadne zemlje zabrinute su da bi ogromne subvencije koje kineska vlada ubacuje u tehnologiju, “zelenu energiju”, električna vozila ili baterije, mogle da dovedu do toga da se svet preplavi jeftinim proizvodima i time ugroze konkurenti Kine u tim sektorima.

Vašington je sredinom maja objavio znatno povećanje carina od ukupno 18 milijardi dolara na kineske proizvode, posebno na električna vozila i baterije za ta vozila, kao i na ključne metale.

Evropska komisija koja prisustvuje samitima G7 kao organizacija, zajedno  predstavnicima Francuske, Nemačke i Italije koje su njene članice, u sukobu je s Kinom koju optužuje da remeti evropsko tržište time što plasira veliku količinu robe po nerealno niskim cenama.

Brisel je, posle automobila, železnice i solarnih panela, u aprilu otvorio istragu oko nelojalne prakse proizvođača energije na vetar koje subvencioniše Peking, što bi moglo da rezultira uvođenjem carina.

S druge strane kineski ministar trgovine Vang Ventao je optužio Evropsku komisiju da time što pokreće istrage o subvencijama Kine, vodi protekcionističku, a ne “zelenu politiku” kako tvrdi.