Vei je rekao da se trenutno mir i razvoj suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Inicijativa za globalni razvoj i Inicijativa za globalnu bezbednost koje je predložio kineski predsednik Si Đinping zacrtale su pravi put čovečanstvu da prevaziđe krize, a mir i stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu zahtevaju zajedničke napore zemalja regiona, dodao je.

On je rekao da se Kina nada da će izgraditi odnose velike zemlje sa Sjedinjenim Državama koji će imati zdrav i stabilan razvoj, što bi trebalo da bude pravac zajedničkih napora obe zemlje.

SAD treba na rast i razvoj Kine da gledaju na racionalan način i da se uzdrže od napada, obuzdavanja i potiskivanja Kine. SAD ne smeju ni da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, niti da štete kineskim interesima, rekao je Vei, napominjući da samo na taj način odnosi dveju zemalja mogu ići u pozitivnom smeru.

Stabilni odnosi između dve vojske ključni su za razvoj odnosa dve zemlje, rekao je on i dodao da dve vojske treba da izbegavaju sukobe i konfrontaciju.

Vei je naglasio da je Tajvan neotuđivi deo Kine, a princip jedne Kine je politički temelj odnosa Kine i SAD.

Planovi o korišćenju Tajvana za obuzdavanje Kine osuđeni su na propast, rekao je on.

Kina seoštro protivi i oštro osuđuje nedavnu najavu SAD o prodaji oružja Tajvanu, koja ozbiljno podriva kineski suverenitet i bezbednosne interese, istakao je Vei, upozoravajući da će kineska vlada i vojska odlučno osujetiti svaki pokušaj koji ima za cilj „nezavisnost Tajvana“ i koji je protiv nacionalnog ujedinjenja.

Na sastanku su, dodaje CMG, razmenjena mišljenja i o pitanjima koja se tiču međunarodne i regionalne situacije, uključujući pitanje Južnog kineskog mora i ukrajinsku krizu.