“Tu i politički – osudjujući agresuju (Rusije) i podržavajući teritorijalni integritet Ukrajine, i ekonomski – ovih dana pokušavamo da obezbednimo pomoć za obnovu elektroenergetskog sistema Ukrajine, i humanitarno, svaku pomoć smo ponudili i donirali značajna sredstva za ovu državu”, rekla je Miščević za Blic.

Ona je istakla da se usaglašavanje Srbije sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU ne odnosi “samo na procente”, odnosno isključivo uvodjenje sankcija Rusiji, već i na sve ostale elemente i delove pregovora za evropske integracije Srbije, obuhvaćene pregovaračkim poglavljem 31.

Govoreći o zaključcima Saveta ministara spoljnih poslova EU, rezolucije Evropskog parlamenta, godišnjeg izveštaja Evropske komisije i činjenica da Srbija ove godine neće otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima, Miščević je kazala da kritike iz tih izveštaja nisu bile oštre, već realne u odnosu na potrebu daljeg usaglašavanja.

“Srbija je do sada otvorila 22 pregovaračka poglavlja, što znači da je duboko zagazila u proces unutrašnjih reformi pre svega i da se nama sada ne meri samo broj usvojenih zakona, već i ono što se naziva ‘track record’, a to će reći konkretni rezultati sprovodjenja zakona koji su sada u skladu sa pravilima EU”, navela je ona.

Miščević je istakla da nema usporavanja u pregovorima i da su izveštaji primetili nazadovanje samo u oblasti koja se odnosi na nova geopolitička pitanja, odnosno usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.