“To znači da naredne godine počinjemo sa pripremom sistema i nadam se vrlo brzo iza toga da banke, koje posluju u Srbiji, postaju spremne da na isti način kao bilo koja banka koja funkcioniše u EU, transferišu sredstva”, rekla je Miščević na predstavljanju izveštaja o održivom poslovanju kompanije Nelt i Neoplante.

Dodala je da država mora da dokaže da postoji dovoljno garancija za potpuno bezbedni trasfer, koji se garantuje u Evropskoj platnoj oblasti, kakve pokazuju i dokazuju države članice.

Prema analizama, koje je Svetska banka uradila za Srbiju, na transferu od 100 evra, kako je rekla, ušteda je 17 evra.

Miščević je istakla da je druga važna stvar na kojoj Ministarstvo radi – Zeleni koridori, odnosno ubrzane carinske procedure. 

“Oko 100.000 kamiona prođe kroz region Zapadnog Balkana i izadju u neku od država članica EU. Da bismo ubrzali stvari, ima nekoliko važnih elemenata, prva je infrastruktura, zatim da granični prelazi budu opremljeni da brzo prihvate i odgovore na protok robe, kamiona, takodje infrastruktura podrazumeva i digitalizaciju graničnih prelaza i svih dokumenata koji prate carinjenje robe, rekla je Miščević.

Navela je da je pored infrastrukture, važno i poverenje, jer, kako je objasnila, kada se roba carini u Srbiji, sa takvim sertifikatom, roba na teritoriju EU ulazi  bez kontrole.

“Imamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ključni pravni akt koji čini pravnu osnovu odnosa Srbije sa EU i u njemu je predvidjeno zaključivanje Sporazuma po ubrzanim carinskim procedurama. Naš posao je sada da stvorimo uslove za takvu vrstu pregovora, a pomaže nam transportna zajednica za Jugoistočnu Evropu”, rekla je ona.

Treća stvar na kojoj Ministarstvo radi, kako je istakla, je Sporazum o uskladjivanju kvaliteta, a predstavnici Ministarstva privrede su pripremili plan koje su to oblasti u kojima bi proizvodnja, pakovanje i transport u potpunosti mogle da odgovore evropskim standardima, do nivoa da Srbija dobije “C” znak za takvu vrstu roba.

Dodala je da je Evropska komisija obaveštena da je Srbija spremna o tome da razgovara.

“Ono što smo saznali, razgovarajući o ovim aktivnostima, reč je o uštedi ili pomoći za razvoj globalnog društvenog proizvoda (GDP) u regionu Zapadnog Balkana, samo ako se u potpunosti prihvati i primeni sistem ubrzanih carinskih procedura i Zeleni koridori, ušteda je oko tri odsto GDP-a. Nama treba tri odsto GDP-a, kako bismo ubrzali ono što je ključni problem regiona – konvergencija”, rekla je Miščević.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *