Šef Misije MMF-a Jan Kejs Martejn je naveo da će uskoro sa predstavnicima vlasti u Srbiji biti završeni razgovori o budžetu za 2022. godinu čiji bi deficit trebalo da iznosi tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Procene su, kako je istakao, da će rast BDP-a u ovoj godini biti 6,5 odsto, a dogodine 4,5 odsto. Takodje, prognoze su da će se inflacija koja je u septembru na godišnjem nivou bila 5,7 odsto, u 2022. godini vratiti unutar ciljanog okvira od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

“Rast cene energije na medjunarodnom tržištu je rizik za inflaciju i ekonomski rast. Postojeći sistem delimično regulisanih cena energije u Srbiji pomaže u rešavanju neposrednog negativnog uticaja tih cena na domaćinstva. Moguće mere za ublažavanje negativnih dugoročnih efekata iznenadnog povećanja cena energije na preduzeća treba da budu vremenski i obimno ograničenene, transparentne i nediskriminatorne, zasnovane na objektivnim kriterijumima”, kazao je Martejn.

Misija MMF-a je preporučila Srbiji na nastavi da preduzima mere koje doprinose energetskoj efikasnosti.

Preporuka je da povećanje plata u javnom sektoru bude ograničeno, a povećanje penzija u skladu sa postojećom formulom koja uzima u obzir rast BDP-a i inflacije.

Misija MMF je pohvalila napredak Srbije u fiskalnom izveštavanju, kontroli državne pomoći i upravljanja fiskalnim rizicima i kontrole državne pomoći, kao i u privatizaciji Petrohemije.

Izvršni odbor MMF trebalo bi u decembru ove godine da odobri prvu reviziju aranžmana sa Srbijom koji je u primeni od juna i trajaće 30 meseci.