Rezultati su nedavno objavljeni u časopisu Monthly Notices Kraljevskog astronomskog društva (Royal Astronomical Society), prenosi Sinhua.

Novoizmerena masa Mlečnog puta je gotovo polovina prosečne vrednosti koju su izmerili drugi istraživački timovi, a koja je bila oko bilion (hiljadu milijardi) puta veća od mase Sunca.

“Naši najnoviji rezultati sugerišu da bi Mlečni put mogao biti ‘tanji’ nego što smo ranije mislili”, rekla je Sue Sjangsjang, glavna članica istraživačkog tima i istraživačica iz Nacionalne astronomske opservatorije Kineske akademije nauka (NAOC).

“To znači da u Galaksiji ima mnogo manje nesvetleće, ali gravitacione tamne materije nego što je prvobitno procenjeno”, dodala je Sue.

Prema njenim rečima, masa je ključna za razumevanje dinamike Galaksije. Međutim, postoji velika nesigurnost u njenoj proceni zbog ograničenja zapažanja.

U ovom istraživanju, naučnici su dobili rezultate na osnovu podataka sa LAMOST-a (Spektroskopski optički teleskop velikog neba sa više objekata), vodećeg optičkog teleskopa u Kini, i satelita Gaja Evropske svemirske agencije.

Veliki uzorak spektroskopskih podataka koji pruža LAMOST je jedna od glavnih prednosti ovog istraživanja u poređenju sa studijama drugih istraživačkih timova, rekla je Sue.

“Ne samo da je veliki po broju i pokrivenosti, uzorak takođe beleži trodimenzionalni (3D) položaj, 3D brzinu i količine metala svake zvezde”, dodala je ona.

Istraživački tim se sastojao od naučnika sa Kineskog univerziteta Tri klanca (Three Gorges), NAOC-a, Tehnološkog univerziteta Svinburn u Australiji i Šangajskog univerziteta Điao Tong i drugih.