Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), predsednik Koordinacione komisije MOK-a za Igre 2022 u Pekingu  Huan Antonio Samaran mladji rekao je da je srećan i ponosan što vidi da je Peking posvetio ogromnu pažnju održivosti, ispunjavajući obećanje o održavanju Igara koje su ugljenično neutralne.

MOK je održao virtuelni sastanak kako bi predstavio tehničke pripreme za Zimske olimpijske igre u Pekingu, uključujući mesta održavanja, prvu verziju scenarija i testove koji su u toku.

Izražavajući zahvalnost Organizacionoj komisiji ZOI u Pekingu, Samaran je na jučerašnjoj digitalnoj konferenciji za novinare izrazio uverenje da će „Peking organizovati izvanredne manifestacije čak i u veoma izazovnom vremenskom periodu sa pandemijom kovida-19“.

„S obzirom da je manje od 90 dana do Igara, MOK i Pekinška organizaciona komisija su u punom operativnom režimu. Spremni su objekti i relevantne usluge na igračkim prostorima i sada smo usred završnih test dogadjaja, aktivnosti i obuka“, rekao je Samaran.

Samaran je ocenio da je to u velikoj meri uskladjeno sa principima Olimpijske agende 2020+5.

„Mnogi olimpijski i paraolimpijski objekti se napajaju obnovljivim izvorima energije, poput solarne i eolske enrgije. Veoma je inovativno u pogledu niske emisije ugljenika. Sistemi za hladjenje ugljen-dioksida će se koristiti u većini objekata za održavanje takmičenja na ledu“, rekao je on.

„Kina se takodje drži obećanja da će 300 miliona ljudi uključiti u zimske sportove. Populacija učesnika u zimskim sportovima u Kini dostigla je 224 miliona u sezoni 2018-19. Uvereni smo da će ZOI u Pekingu inspirisati hiljade dece i mladih učenika da se više uključe u zimske sportove“, istakao je on.

Kristof Dubi, izvršni direktor Olimpijskih igara MOK-a, pohvalio je pripreme za ZOI u Pekingu, koje su dobile visoke ocene i potvrde medjunarodnih federacija i sportista u pogledu test dogadjaja.

„Zaista je impresivno videti Vodenu kocku (Nacionalni plivački centar) koja je pretvorena u Ledenu kocku, isti doživljaj imam kada sam video i nove prostore koji su izgradjeni. Veliki problemi su već rešeni, a trebalo bi da se fokusiramo na detalje u poslednjem delu. Olimpijske igre su uvek prilika da se svet okupi“, rekao je Dubi.