„Strane su postigle sporazum o formuli cena i o kasnijem dogovoru o vraćanju“ duga Moldavije vezanog za gas, rekao je u saopštenju portparol moldavskog ministarstva spoljnih poslova Danijel Voda.

Gasprom je potvrdio dogovor u odvojenom saopštenju, navodeći da će ugovor biti produžen od 1. novembra na osnovu „uzajamno povoljnih uslova“.

Dogovor je postignut posle pregovora moldavskog zamenika ministra Andreja Spinua i šefa Gasproma Alekseja Milera, u Sankt Peterburgu gde je sedište Gasproma.

Moldavija koja ima 2,6 miliona stanovnika tradicionalno se snabdeva gasom od Rusije preko proruske separatističke teritorije Pridnestrovlja i Ukrajine.

Komplikacije su nastale kada je Gasprom povećao cene u oktobru prilikom produženja ugovora na mesec dana, odluku koju je moldavska vlada nazvala „neopravdanom i nerealnom“ za tu zemlju, jednu od najsiromašnijih u Evropi.

Kao reakcija na to Kišinjev je prošle nedelje uveo vanredno stanje koje mu je dozvolilo da kupi gas od Poljske,  prvi put je to uradio od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Pred razgovore u Sankt Peterburgu Spinu je rekao da želi od Moskve da dobije korekciju cene koja je predložena Moldaviji.

Večeras je Spinu rekao da je ugovor produžen na osnovu formule cena koju je predložila moldavska strana, ali za sada nisu dati detalji o novim tarifama.

Stručnjaci su ocenili da je Moskva povećala tarife da kazni Kišinjev posle izbora proevropske predsednice Maje Sandu 2020.

Moskva je sa svoje strane optužila Kišinjev da kasni sa plaćanjima i zapretila da će zavrnuti slavinu ako ne bude potpisan novi ugovor.

Kremlj je negirao bilo kakvu nameru da izvrši geopolitički pritisak na Moldaviju navodeći da se radi isključivo o komercijalnom slučaju.

Nestašice u Moldaviji nastale su u kontekstu skoka cene gasa u Evropi koje neke zemlje delimično pripisuju Moskvi.

Medjutim cene gasa su znatno pale ove nedelje pošto je ruski predsednik Vladimir Putin naložio Gaspromu da poveća isporuke gasa Evropskoj uniji kada budu napunjeni ruski rezervoari.