“Ponudili smo već srpskoj politici i srpskim politikama koje žele i koje će želeti da rešavaju problem – da osposobe srpski faktor na Kosovu i Metohiji. Naš faktor se dole tanji, nestaje i sva rešenja koja se budu nudila neće imati smisla”, rekao je Trajković u Pres centru UNS-a.

On je ocenio da ZSO neće imati smisla kada politika Beograda radi na tanjenju tog srpskog faktora, ali i da će ZSO biti dobra za one koji pristanu da žive u državi Kosovo, kako je kazao, odnosno u “Velikoj Albaniji”.

Trajković je rekao da je SNF ranije informisao predsednika Srbije Aleksandra Vučića o njihovim idejama, kako je rekao, “molili su ga da odustane” od politike razgraničenja i da se vrati procesu rešavanja i da su predlagali koncept i ponudili način rešavanja, ističići da je osposobljavanje “srpskog faktora” i tada naglašeno kao najvažniji potez.

“Međunarodna zajednica mora da zna da ona neće rešiti problem, ovo je tek početak. Nema rešenja već rešavanja, i vrlo je opasno da se radi ovakva politika”, ocenio je Trajković i poručio Vučiću da se kosovski problem neće završiti tako, navodeći da će – u figurativnom smislu – “Šumadija postati Kosovo”.

Ristić je izjavio da je predsednik Srbije Vučić 2013. godine predao Kosovo i da je sva dosadašnja priča o ZSO “bacanje magle”.

Ristić je kazao da su građani Srbije pre tog Briselskog sporazuma iz 2013. godine izlazili na srpke izbore i mogli da ostvaruju svoja prava preko srpskih sudova, kao i da su imali policiju u civilu.

“Nakon tog sporazuma nam je to pravo uskraćeno, i sada kroz ZSO pokušavamo da dolazimo do nekih prava”, ocenio je Ristić.

Govoreći o Sporazumu o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, Ristić je upitao ko će Srbiju “uopšte pitati” o saglasnosti za članstvo Kosova u UN, ukoliko potpiše taj sporazum i odrekne se teritorije Kosova i Metohije.

On je rekao da Srbi razmišljaju da decu već u osnovnu školu upisuju izvan Kosova i Metohije.

“Ukoliko se nešto hitno ne uradi, za par godina više nećemo imati o čemu da pričamo”, ocenio je Ristić.

Prema njegovim rečima, ZSO ne može Srbima na Kosovu i Metohiji da zameni državu Srbiju i njihovo pravo da ostanu državljani Srbije, kako je rekao, “pa taman ona bila Republika Srpska”.

“Ako se to uspostavi, i te oblasti (iz ZSO) će nažalost preći u nadležnost takozvanog Kosova, odnosno te zajednice koju će formirati Vlada Kosova”, rekao je Ristić.

On je dodao da Srbi na Kosovu i Metohiji primaju direktno platu iz Srbije a ukoliko se formira ZSO primaće je preko budžeta Kosova, a Srbija će da se nađe u ulozi donatora

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *