U saopštenju se navodi da je poslanički klub “Moramo – Zajedno” predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću uputio zahtev za održavanje posebne sednice parlamenta na kojoj bi nadležni ministri iz resora poljoprivrede, finansija, trgovine i brige o selu odgovarali na pitanja narodnih poslanika o trenutnoj nestašici prehrambenih proizvoda, nekontrolisanom rastu cena hrane, kao i situaciji u poljoprivrednom sektoru.

“U prethodnom periodu poslanici poslaničkog kluba ‘Moramo – Zajedno’ obilazili su poljoprivrednike širom Srbije i po ko zna koji put se uverili u lošu situaciju u kojoj se oni trenutno nalaze. Ovo je najteža godina do sada, a razlozi za to su enormno poskupljenje goriva, đubriva, esktremni klimatski uslovi, ali nadasve loša agrarna politika koja se sprovodi unazad dug niz godina”, navodi se u saopštenju.

Poslanica “Moramo – Zajedno” Jelena Kalajdžić je navela da postoji neregularnost u lancu snabdevanja sirovinama za prehrambenu proizvodnju koja izaziva socijalnu i ekonomsku nesigurnost svih gradjana, kao i da su poljoprivrednici ukazivali na probleme još od početka proleća, ali im do sada “nije pružena nikakva konkretna pomoć”.

“S obzirom na jako tešku situaciju u kojoj se poljoprivreda nalazi, zaista mi nije jasno zašto se od početka avgusta, pa sve do danas, održala samo jedna konstitutivna sednica i jedna redovna sednica. Problema u poljoprivredi ima toliko da bi Odbor trebalo da se sastaje svaki dan, a ne da se čeka po mesec i više dana kao da je sve u najboljem redu”, rekla je Kalajdžić.