“Prihvatanje evra u vreme visoke inflacije je dolivanje ulja na vatru. Opozicija računa da ćemo promeniti novčanike i odjednom ćemo biti bogatiji. Primer Hrvatske pokazuje da je upravo suprotno. Prema nekim podacima iz medija posle promena valute cene nekih usluga u Hrvatskoj porasle su čak za 80 odsto”, kazao je Moravjecki.

Poljski premijer naglasio je da Poljska ne namerava da se odriče fleksibilnih mehanizama privredne politike i da je prvi cilj da plate Poljaka sustignu plate u bogatijim zemljama Zapadne Evrope.

“Tek onda možemo da razgovaramo o promenama u monetarnoj politici”, kazao je Moravjecki.

Da ni susedna Češka ne namerava da prelazi na evro saopštio je krajem prošle godine češki premijer Petr Fijala.

“Ne znam šta će biti 2030. godine. Vlada preduzima korake da ispuni kriterijume za prelazak na evro iz Mastrihta. Ali Češka neće prelaziti na evro tokom mandata ove vlade. Vlada, medjutim, želi da omogući preduzećima da im knjigovodstvo bude u evrima”, kazao je Fijala.

Kao i poljski premijer Moravjecki koji je danas izjavio da bi prelazak na evro sada u trenutku krize samo osiromašio Poljake, tako i češki premijer Fijala upozorava da sada nije povoljan trenutak za Čehe da predju na evro.

Iz Višegradske grupe na evro je prešla samo Slovačka, i to u vreme svetske ekonomske krize, 1. januara 2009. godine, ali prelazak nisu uopšte pratila poskupljenja kakva su sada u Hrvatskoj a vlada tadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica objavila je da je maksimalna granica poskupljenja koju će tolerisati 10 odsto.

Savez potrošača Slovačke objavljivao je liste srama preduzeća koja su zloupotrebila prelazak na evro i zaokruživanje da poskupe više od 10 odsto.

Poskupljenja, pre svega namirnica kojih su se Slovaci plašili, medjutim nije bilo, inflacija je bila niska, ista kao i u susednoj Češkoj koja zadržava svoju krunu i ubrzo je u raznim anketama čak 80 odsto Slovaka počelo da tvrdi da se ne bi vratili slovačkoj kruni.