“Idemo zato na brzu modernizaciju naše armije. Često naglašavam da nema jake države bez jake armije. U savremenom svetu rizika oko nas to je očigledno. Poljska armija mora da bude tako jaka da nikad ne mora da bude upotrebljena na frontu”, kazao je Moravjecki na konferenciji za novinare prilikom obilaska 6. vazdušnodesantne brigade poljske armije.

Poljski premijer je ranije popodne u svom redovnom podkastu upozorio da se nada da su dvojica Poljaka koji su poginuli u padu rakete prve i poslednje žrtve, ali da Poljska kao zemlja NATO koja je na liniji fronta mora da računa na takve incidente.

“Još uvek ne znamo 100 odsto okolnosti dogadjaja u Pševodovu, ali znamo u potpunosti prvobitni uzrok i to je ruska agresija na Ukrajinu. Ako ne pomognemo Ukrajini onda će pre ili kasnije ona postati zavisna od Rusije. A ako ona postane tako zavisna nećemo morati da radimo ništa da izazivamo rat, on će sam doći kod nas. Kremlj će krenuti dalje”, kazao je Moravjecki.

Po oceni poljskog premijera ravnodušnost prema ratu u Ukrajini bio bi za Poljsku samoubistvo a poručio je takodje da je jedina odbrana od ruskog informativnog rata samo ostati hladnokrvan a jedini način da se Poljska uvuče u rat jeste da okrene ledja Ukrajini.

Poljska je danas omogućila ukrajinskim ekspertima da razgledaju mesto gde je blizu skladišta žitarica pala raleta u utorak u Pševodovu oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom, i oni su nakon tri sata napustili mesto, javlja poljska privatna televizija Polsat.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahtevao je da se i ukrajinski stručnjaci uključe u istragu koju vode poljski i američki istražitelji, medjutim predsednik Poljske Andžej Duda poručio je u četvrtak da mogu samo da dodju kao posmatrači dok bi za uključenje u istragu i pristup dokazima moralo da se postupa po medjunarodnim ugovorima u obliku pravne pomoći, ako za to uopšte postoji osnov.

Nezavisni poljski list Gazeta viborča javio je danas da su poljske službe i NATO već istog dana uveče imali i predali informacije državnom vrhu da na Poljsku nije ispaljena raketa iz Rusije već da se greškom srušila ukrajinska raketa koja je presretala rusku.

Poljski zvaničnici su, medjutim, želeli prvo da se konsultuju sa saveznicima pre nego što saopšte šta se desilo a čekalo se i da se probudi američki predsednik Džozef Bajden na samitu u Indoneziji, koji je zbog vremenske razlike tek rano ujutru saopštio da raketa nije bila ispaljena iz Rusije, piše Gazeta viborča.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *