„Rusija će naravno reagovati na takvo neprijateljsko delovanje. Odgovarajuće mere se razmatraju na medjuministarskom nivou i biće uskoro usvojene“, rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Saveta za bezbednost tokom posete Kalinjingradu.

„One će imati ozbiljne negativne posledice za stanovništvo Litvanije“, dodao je on, prenela je agencija Interfaks.

Moskva je juče saopštila da je Viljnus tokom vikenda uveo restrikcije za železnički tranzit robe pod evropskim sankcijama koja se železnicom prevozi ka Kalinjingradu.

Ta militarizovana strateška enklava, sedište ruske flote u Baltičkom moru, okružena je Litvanijom i Poljskom, dve zemlje članice NATO i EU, koje čvrsto podržavaju Kijev od početka sukoba u Ukrajini.

Šef EU delegacije u Rusiji Markus Ederer pozvan je danas u rusko ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi. U saopštenju rusko ministarstvo je optužilo EU da ohrabruje „eskalaciju“ i zatražilo da se odmah ponovo uspostavi tranzit ka Kalinjingradu.

Osudjujući, kako je nazvao „blokadu“ guverner Kalinjingrada Anton Alihanov ocenio je da bi izmedju 40 i 50 odsto uvoza za enklavu moglo biti pod udarom restrikcija, od uglja do metala, preko gradjevinskog materijala do tehnološke robe.