Nešto pre toga rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će ruska vojska “u bliskoj budućnosti” organizovati nuklearne vežbe sa trupama baziranim blizu Ukrajine, kao odgovor na pretnje zapadnih lidera.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da se radi o izjavama Makrona, kao i britanskih predstavnika i jednog predstavnika američkog Senata.

Oni su “govorili o želji i čak nameri da pošalju oružane kontingente u Ukrajinu, odnosno da postave vojnike NATO naspram ruske vojske”, rekao je Peskov.

Peskov je ocenio da se radi o “novom ciklusu eskalacije tenzija” i osudio “vrlo opasnu retoriku francuskog predsednika”.

Emanuel Makron je ponovio početkom maja mogućnost slanja zapadnih trupa na ukrajinsko tle ako Moskva “probije linije fronta” i ako Kijev to bude zatražio.

“A priori to odbaciti značilo bi da se nisu izvukle lekcije iz poslednje dve godine kada su zemlje NATO prvo isključile slanje tenkova i aviona Ukrajini, pre nego što su promenile mišljenje”, dodao je Makron.

Francuski predsednik već je krajem februara izazvao buru kada je rekao da ne treba isključiti mogućnost slanja trupa u Ukrajinu u budućnosti.

Većina evropskih zemalja kao i SAD su se jasno distancirale od njegovih izjava, iako su neke naknadno ipak napravile iskorak u njegovom pravcu zbog ruskog napredovanja na frontu, na istoku Ukrajine, piše Frans pres.