Agencija FSB, glavna naslednica sovjetske tajne policije KGB, saopštila je da su ubistvo Dugine, koja je u subotu uveče poginula u eksploziji automobila, „pripremile i izvele ukrajinske specijalne službe“.

Ruska kontraobaveštajna agencija je navela da je ubistvo Dugine počinila ukrajinska državljanka Natalija Vovk koja je potom otišla iz Rusije u Estoniju.

Dodala je da je Vovk iznajmila stan u zgradi u kojoj je Dugina živela i da ju je pratila.

Saopšteno je da je nadzor vršen automobilom Mini Kuper, na kojem su tri puta menjane registarske tablice. Prilikom ulaska u Rusiju korišćeni su registarski brojevi separatističke Donjecke Narodne Republike, u Moskvi su korišćeni kazahstanski brojevi, a pri izlasku iz Rusije ukrajinski.

Prema tvrdnjama FSB, Vovk je u Rusiju stigla 23. jula sa 12-godišnjom ćerkom. Na dan ubistva, prema FSB-u, Vovk i njena ćerka prisustvovale su književnom i muzičkom festivalu Tradicija, gde je Dugina bila počasni gost. Nakon kontrolisane eksplozije Duginog automobila, saopštio je FSB, Vovk i njena ćerka su otišle preko Pskovske oblasti u Estoniju.

Aleksandar Dugin je ruski nacionalistički ideolog koga su neki na Zapadu opisivali kao „mozak“ predsednika Rusije Vladimira Putina i „ruskog sveta“.

Kijev je negirao da je umešan u ubistvo Dugine, novinarke i politikološkinje koja je snažno podržavala rusku invaziju na Ukrajinu.