Rusija podržava pokretanje “nacionalnog dijaloga” u Avganistanu sa učešćem svih “političkih, etničkih i verskih snaga” u zemlji posle pobede talibana, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Vidimo znake nade sa strane talibana koji izražavaju želju za formiranjem vlade sa drugim političkim snagama”, rekao je Lavrov za rusku televiziju.

On je rekao da su uveravanja koja su talibani dali o poštovanju slobode mišljenja “pozitivan znak”.

“Činjenica da talibani u Kabulu proglašavaju i pokazuju u praksi svoju spremnost da poštuju mišljenje drugih, predstavlja po mom mišljenju, pozitivan znak”, rekao je on.

On je takodje ukazao na to da su se talibani obavezali da će poštovati prava obrazovanja za devojčice.

Iako smatra talibane zabranjenom terorističkom organizacijom Rusija održava veze sa njima više godina i primila je njihove izaslanike u Moskvi. Ona je zadržala svoje predstavništvo u zemlji, iako se zapadnjaci evakuišu u haosu.

Ruski ambasador u Kabulu razgovarao je danas sa predstavnikom talibana. Od ponedeljka on i druge ruske diplomate daju pohvalne izjave o talibanima.

Lavrov je tako govorio o pozitivnom procesu na ulicama Kabula gde je situacija mirna i gde talibani obezbedjuju javni red.

Ruska diplomatija takodje je jako kritikovala 20 godina američkog političko-vojnog prisustva u zemlji.

“Amerikanci su pokušali tu da izgrade ono što zovu demokratijom. Ali verovati da može da se nametne avganistanskom narodu da žive po zapadnim normama je naivno”, rekao je Lavrov.