„Gasprom je zaustaviio rad još jedne Simensove turbine na gas na stanici Portovaja“, gde se puni Severni Tok, i gde će dnevna proizvodnja od sutra pasti sa 100 na 67 kubnih metara gasa dnevno, navodi se u saopštenju.

Gasprom je juče objavio prvo smanjenje isporuka sa 167 na 100 miliona kubnih metara gasa objašnjavajući tu odluku nedostatkom Simens kompresora zbog čega ne mogu da rade sve jedinice za kompresiju gasa.

Kanadske sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu sprečavaju nemačkog partnera Siemens enerdži (Siemens Energy) da isporuči remontovanu opremu.

Time se smanjuje za gotovo 60 odsto dnevno snabdevanje gasom preko podvodnog gasovoda koji povezuje Rusiju sa Nemačkom preko Baltičkog mora.

Iako Gasprom objašnjava ova smanjenja tehničkim razlozima Berlin je danas saopštio,  čak i pre objave drugog smanjenja, da se radi o „političkoj odluci“ Moskve u jeku velikih tenzija sa zapadnim zemljama zbog sukoba u Ukrajini.

Isporuke ruskog gasa Evropi stalno padaju od početka primene zapadnih sankcija protiv Moskve, EU pokušava da se oslobodi svoje energetske zavisnosti od Rusije.

Poslednjih nedelja Gasprom je prekinuo isporuke gasa za više evropskih klijenata koji su odbili da plate u rubljama, što je Rusija tražila kao odgovor na sankcije EU uvedene posle početka ruske ofanzive Ukrajini. 

Gasovodo Severni tok isporučuje ruski gas Nemačkoj preko Baltičkog mora krakovima od po 1.224 kilometara. Pušten je u rad 2012. godine, a investicija je koštala gotovo 7,4 milijardi evra.

Prema podacima kompanije za eksploataciju gasovoda, 59,2 milijarde kubnih metara gasa izvezeno je iz Rusije ka Evropi preko Severnog toga 2021. godine.