Bajden se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prkosno iskazavši solidarnost sa zemljom koja se skoro godinu dana bori sa ruskom invazijom, kako je rekao, u “brutalnom i nepravičnom ratu”.

Ruska državna televizija je opsežno pratila Bajdenovu posetu, a TV voditelji su govorili kako je jasno da Bajden “rukovodi stvarima” u Ukrajini, što se uklapa u narativ Kremlja o Zelenskom kao marioneti američke administracije.

Ruski zvaničnik u okupiranim delovima ukrajinske oblasti Zaporožje Vladimir Rogov ocenio je u izjavi za rusku agenciju RIA Novosti da je “Zelenski izgledao kao sluga pored Bajdena”.

Drugi komentatori su ocenili da Bajden posetom Kijevu započinje svoju kandidaturu za novi predsednički mandat.

Na državnoj televiziji Rusije mogle su se čuti i tvrdnje da je Bajden dobio bezbednosne garancije od Moskve uoči posete.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven (Jake Sullivan) rekao je da je američka vlada obavestila Moskvu o Bajdenovoj poseti neposredno pred njegov polazak za Ukrajinu “iz dekonfliktnih razloga” kako bi se izbegao svaki pogrešan potez koji bi dve nuklearne supersile mogao dovesti u direktan konflikt.

Provladin poltički analitičar Sergej Markov rekao je u jednoj političkoj emisiji na televiziji Rusija 1 da “svi znaju da kad bi Rusija rekla da neće gađati Kijev tokom posete nekog državnika – to znači da se to nikada ne bi desilo, jer drži reč, i na strani je dobra i civilizovanosti.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik te zemlje Dmitrij Medvedev napisao je na društvenoj mreži Telegram da je Bajden dobio “bezbednosne garancije” i dodao da je američki predsednik “iskazao vernost neonacističkom režimu”.