Povodom nedavne izjave Zorane Mihajlović da Lavrov zloupotrebljava činjenicu da Beograd nije uveo sankcije Rusiji i da on pokušava da pokaže da Srbija podržava ruski napad na Ukrajinu, iako je glasala za rezoluciju UN kojom se invazija osuđuje, rusko Ministarstvo je navelo da je potpredsednica srpske vlade „očigledno slabo upućena u realnost“ odnosa dve zemlje.

„Ocene i izjave ruskih zvaničnika ne daju nikome povoda i prava da nam zamera insinuacije, pokušaje ‘zloupotrebe’ tradicionalno prijateljskih, iskrenih odnosa sa Srbijom koji su bez sumnje izgrađeni na ravnopravnosti, poštovanju i uzajamnom razumevanju“, rečeno je u Ministarstvu ruskoj agenciji RIA Novosti.

Rusija sa Srbijom ima potpuno međusobno razumevanje o aktuelnim temama na međunarodnoj agendi i u kontaktima sa srpskim partnerima otvoreno iznosi svoje viđenje situacije u Ukrajini, naveli su u Ministarstvu na čijem je čelu Lavrov.

„Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uslovima održava uravnoteženu i, što je najvažnije, nezavisnu liniju. Takav uravnotežen pristup ogleda se u rezervisanom stavu srpskog vođstva prema zapadnim sankcijama (Moskvi). Naravno, govorimo o suverenom izboru koji na Zapadu ne mogu da prihvate i, za razliku od nas, pokušavaju da izvrše pritisak na Srbe“, dodalo je Ministarstvo.

Tokom prošlonedeljne posete ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Rusiji, Lavrov je rekao da su Moskva i Beograd dosledno privrženi principima nedeljivosti i jednake bezbednosti svih država, „kako na Balkanu, tako i u situaciji koju je Zapad isprovocirao u Ukrajini“.

Mihajlović, koja je i ministarka rudarstva i energetike, ocenila je da Lavrov na taj način zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da „takvim ponašanjem, iako govori o prijateljstvu dve države, na delu pokazuje suprotno“. Vulin joj je odmah odgovorio da Lavrov jeste prijatelj Srbije, „sigurno mnogo više nego oni koji traže da Beograd prizna lažnu državu Kosovo ili oni koji misle da je interes Srbije da uvede sankcije Rusiji“.