On je podsetio da se o projektu termolektrane u blizini rudnika “Štavalj” govori preko 20 godina, ali da je u ovom trenutku upitno hoće li se ona uopšte graditi.

“Postoji interesovanje, jer postoje ogromne ispitane zalihe uglja. Naš uslov, kao lokalne zajednice i političke opcije kojoj pripadam, od kojeg nećemo odustati, je da se u proizvodnji i preradi uglja poštuju najveći mogući ekološki standardi, da time ne bi bili ugroženi ni poljoprivreda, ni turizam. Bez takvih standarda, izgradnja termoelektrane bila bi pogrešna”, poručio je Mujagić.

Igradnja termoelektrane, snage oko 350 megavati, najavljivana je više puta u prethodnih dvadesetak godina. Rađene su i studije izvodljivosti i opravdanosti, a najviše zainteresovani za taj projekat bili su Česi.

Dok je izgradnja termoelektrane u domenu planova Sjenica će, dodaje Mujagić, “protežirati solarnu energiju i izgradnju solarnih elektrana na Pešterskoj visoravni”.

Munib Mujagić“Gradimo najveću solarnu elektranu na Balkanu, od 50 megavata. Kada bismo napravili nekoliko takvih energetskih objekata, to bi donelo velike benefite lokalnom budžetu iz kojeg bismo mogli samostalno da rešavamo mnoge naše komunalne probleme”, rekao je Mujagić.

On je ocenio da Sjenica, pored juga Srbije, ima najveći broj sunčanih sati u godini, a izgradnji solarnih elektrana pogoduju, nadmorska visina i klima Pešterske visoravni, kao i kvalitet sunčevih zraka.