“Relevantne institucije su u procesu davanja tačnih informacija za razjašnjavanje situacije, ali od onoga što imamo do sada, na graničnim prelazima Merdare, Jarinje, Bela zemlja i na granici između Hrvatske i Srbije privedeno je 10 pripadnika kosovske policije (Albanaca i Srba). Njih pet je pušteno na slobodu, dok je pet i dalje u pritvoru, među kojima je i zamenik direktora (Policije Kosova) Dejan Janković” – saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini.

Ministarstvo je navelo da su se, pošto je Parlamentarna skupština Saveta EVrope odobrila mišljenje kojim se preporučuje prijem Kosova u tu organizaciju, na meti vlasti Srbije našla vozila s građanima Kosova.

“Naši građani su satima bili zatvoreni u kancelarijama srpskih vlasti i sa njima su razgovarali razni ljudi o njihovom učešću ili eventualnim vezama sa Oslobodilačkom vojskom Kosova ili s ratom na Kosovu… Ovaj čin Srbije  – zaustavljanje kretanje i maltretiranje naših građana preko 20 sati bez obzira na godine i pol, krši svaku humanitarnu normu i iznad svega je flagrantno kršenje Sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja” – ukazuje se u saopštenju MUP-a Kosova.

Dodaje se da je “bez ikakvog objašnjenja srpskih vlasti zamenik direktora kosovske policije iz redova srpske zajednice Dejan Janković od jutra u pritvoru. Po saznanjima MUP-a, Janković je prebačen u Rašku gde s njim razgovaraju razni državni akteri Srbije”.

“Apelujemo na vlasti Srbije da hitno oslobode sve građane i pripadnike Kosovske policije koji su privedeni bez ikakvog opravdanja i u znak odmazde prema Kosovu. Istovremeno od međunarodnih faktora tražimo da najoštrije osudi ovakvo ponašanje Srbije prema građanima Republike Kosovo. Država Srbija je više puta činila ovakva dela i ponavljamo da u zatvorima Srbije ima mnogo građana koji su nepravedno privedeni iz istih razloga” – kaže se u saopštenju.