On je za radio Sto plus naveo da program obeležavanja počinje večeras izložbom slika “Tragovi sjećanja” akademskih slikarki Emine Ganić, Amre Hodžić Jejna i Esme Alomerović, a biće nastavljena prezentacijama arheoloških istraživanja u porti Petrove crkve i Novopazarske tvrđave.

“Planirano je i nekoliko zanimljivih radionica i predavanja o tradicionalnom zlatovezu i primenjenoj umetnosti, a predstavićemo i bogatu izdavačku delatnost muzeja jer ove godine obeležavamo i pola veka postojanja te delatnosti”,rekao je Baćićanin.

Dodaje da će ovaj jubilej biti obeležen i izložbom sandžačkih mevluda i promocijom knjige “Mevlud” Vehbije Hodžića, a biće organizovan i okrugli sto na kojem će se govoriti o ulozi muzeja u očuvanju i promociji kulturnog nasleđa.

U okviru jubileja planirano je i predstavljanje istorije pazarskog roka o čemu je muzej pre deset godina objavio knjigu.

Na dan obeležavanja jubileja 27.juna biće otvorena izložba “70 godina muzejske delatnosti”, a tim povodom održaće se i svečana akademija.

Gradski muzej formiran je 27.juna 1952. godine odlukom Saveta za prosvetu i kulturu Skupštine opštine Novi Pazar.